Municija

Baschieri & Pellagri Black Shock kalibra 12

municija za neolučene cevi

Pakovanje u crnoj i srebrnoj boji, veoma efektno. Čaure su tipa Gordon, crne s crvenim slovimaPakovanje u crnoj i srebrnoj boji, veoma efektno. Čaure su tipa Gordon, crne s crvenim slovima
995Pregleda

Odeven u crno, slug metak od 40 g, s posebnom oblogom protiv trenja, predstavlja recept koji nudi Baschieri & Pellagri za najzahtevnije lovove na divlje svinje

Tekst i foto: Roberto Sarino

Obične slug kugle za puške s glatkim cevima u kalibru 12, pucane s point blank, brzine od 450 m/s na ustima cevi, imaju pad od oko 200 mm na 75 m. S oružjem koje je upucano na nulu na ovoj distanci, njegova trajektorija ostaje oko 50 mm iznad nišanske linije na daljini između 25–50 m, što vam omogućava da pogodite metu sasvim dovoljno unutar vitalne oblasti.

Na udaljenosti nulte tačke i dalje, održavanje putanje projektila iznad nišanske linije zahteva postizanje većih početnih brzina u odnosu na prosečne vrednosti ili prosečne gustine veće od 12 g/cm, baš za kugle od 32 g sa stabilizatorom.

Međutim, na većim udaljenostima aerodinamična stabilizacija zrna više nije dovoljna da obezbedi neophodnu preciznost. Zbog toga bi trebalo preći na žiroskopsku stabilizaciju, koju je moguće dobiti olučenom dušom cevi u kalibru 12 tipa Rifled Slug i onim oružjem koje puca metalnu municiju malog kalibra oko 8 mm.

Bez primene takvih sredstava, mnogo se može postići i poboljšanjem aerodinamike slug kugli u pogledu oblika, upotrebljenih materijala i površinskih tretmana. Poslednje sredstvo predstavlja kugla Sauvestre, relativno lagana ali jako potkalibrirana kako bi postigla zadovoljavajuću putanju, a u meti značajan presek gustine – dok je u duši presek gustine toliko mali da dozvoljava jako visoku početnu brzinu.

Black shock

U delokrugu slug kugli kovencionalnog tipa kao što su Foster ili Brenneke, Baschieri & Pellagri umesto njih uvodi kuglu Black Shock, koja se odlikuje ukupnom masom od 32 do 40 g i površinskim tretmanom protiv trenja na bazi polimera crne boje.

Ovaj tretman ima dvostruku funkciju: u unutrašnjosti duše trenje se spušta tokom kretanja, a samim tim smanjuju se i naslage olova, koje se nalaze uglavnom na konusu ili, eventualno, na čoku. Osim toga, poboljšavanjem kvaliteta spoljne površine trebalo bi da se poboljša i aerodinamika, jer se time smanjuju turbulencije na spoljnim stranama kugle.

Verzija korišćena u ovom testu realizovana je u čauri od 76 mm sa zrnom od 40 g poznatim kao Black Shock magnum, očigledno u kategoriji visokih performansi. Testovi s pucanjem izvršeni su na strelištu Atf Cerveteri (Rim), oružjem iz ramena, u kartonsku metu 350 x 500 mm na 25 metara s hronografom Chrony Alpha Master, s tačkom merenja postavljenom na 1,5 metar od usta cevi. Pucanje je izvršeno pumparicom Maverick 88…

Ostatak pročitajte u štampanom izdanju ili pronađiteu digitalnom izdanju preko web servisa novinarnica.net!

Leave a Reply