Testovi

Beretta 486 Parallelo EL kalibra 20

Lepotica koja privlači poglede

250Pregleda

Dvocevka 486 Parallelo EL ima bočne pločice, paljeni finiš baskule postignut je najnovijom hemijskom metodom “made in Beretta”, unutrašnji delovi sjajno su brunirani, a drvo za kundak iz klase je 3. Zvuči dobro? I jeste!

Tekst: Masimo Valini

Već je bila lepa i dostupna u sva četiri kalibra, ali s obzirom na postignuti uspeh, evolucija EL visila je u vazduhu. I evo je: Berettina 468 Parallelo EL pojavila se 2012. godine: s bočnim pločicama, paljenim finišom baskule postignutim najnovijim hemijskim tretmanom, sjajno bruniranim unutrašnjim delovima i drvetom klase 3 umesto 2,5. Zasad samo u kalibru 20, elegantna, s cevima dugim 660 mm (na ovom modelu), ali dostupne su i cevi od 710 i 760 mm. Svi primerci razlikuju se međusobno zbog efekta koji se dobija tajnim postupkom „paljenja“, a urađeni su u novom odeljenju površinskih i termičkih tretmana fabrike u italijanskom mestu Gardone. Fabrika “Solo 1” ima proizvodnu liniju s pećima za obradu čelika, dok je “Solo 2” namenjena kaljenju i lemljenju. Multifunkcionalna linija za površinske tretmane sastoji se od 157 kada koje su maksimalno izolovane da ne bi zagađivale životnu sredinu, čime se štetna emisija smanjuje na minimum. Svi procesi – kao što su hromiranje, kiseljenje/bruniranje, niklovanje, eloksiranje, fosforizacija – potpuno su automatizovani, s centralizovanim upravljanjem, a imaju godišnji kapacitet (u tri smene) od tri miliona komponenata.

Dve verzije

Model Parallelo 486 EL ima i verziju bez tretmana, odnosno bele boje, što je uobičajeno za prefinjene puške. Razlika između dve verzije je i u ceni: 7.500 evra za paljenu, a 7.340 za ovu drugu – veliki iznosi, koji Beretta dvocevke uzdižu iznad srednje klase. Iskreno, novi model predstavlja značajan skok u poređenju s modelom bez bočnih pločica, koji, u istom kalibru, košta 4210 evra. Finiš je, bez sumnje, na visokom nivou, baš lepo „paljenje“ koje odlično izgleda kad se uporedi s klasičnim obradama. Nežne cvetne gravure urađene laserom ne smetaju, linije puške vitke su i elegantne, kundak je odlično usađen s lepo vidljivim godovima, a cevi spojene sistemom Triblok popravljaju opšti utisak. Čak je i kofer pažljivije urađen. Model EL može se personalizovati za klijente koji žele nešto još ekskluzivnije: na primer, ugravirani inicijali ili drugi detalji mogu se dodati. Parallelo EL u Beretti je tretiran kao „premium“ oružje. Model 468 by Marc Newson, čija cena dostiže 20.000 evra, danas predstavlja Berettinu luksuznu pušku, u svim kalibrima, dok se dvocevka Giubileo pravi samo po narudžbini i košta oko 3.000 evra manje. Baš ovih dana sopstvenim očima videli smo predivnu dvocevku – Montecarlo sa sistemom Holand & Holand, najvećim delom ručne izrade, ali s najmanje tri puta višom cenom.

Poređenje s Englezima

Hemijsko paljenje baskule već je probano na modelu Silver Pigeon V, što garantuje veoma povoljan estetski utisak i, pre svega, ustaljenost procesa. Ne poštuje klasičnu šemu kaljenja „bone charcoal“, ali je efekat vrlo sličan. Pomenuto kaljenje izvodilo se još od XIX veka po tajnim tradicionalnim metodama engleskih puškara, uz korišćenje uglja životinjskog porekla (carbon char), tj. onog dobijenog od kostiju, kandži i kopita, dok drveni ugalj služi samo kao agens za cementiranje efekta za vreme kaljenja na vatri, a na kraju se koristi još samo obična voda za hlađenje. Englesko tržište koje je već pokazalo da im se mnogo sviđa Parallelo 486 verovatno će prihvatiti i ovu „jednostavnu“ (za tehnologiju Berette) hemijsku završnu obradu. Dosad su na Berettinu dvocevku veoma dobro reagovala tržišta Nemačke i Francuske, dok je u Italiji i dalje slabo poznata. Zaobljena baskula specifično je i orginalno izrađena „oko“ kalibra. Model kalibra 20 širok je 51,8 mm na sredini baskule (za razliku od 57,5 mm na kalibru .12), a visok je 51 mm (u odnosu na 56 mm). U svakom slučaju, maksimalna pažnja posvećena je estetici.

Cevi povezane sistemom Triblock Cevi su lemljene sistemom Triblock: jedan komad čelika spaja površine i fiksira cevi duplim laserskim…

Ostatak pročitajte u štampanom izdanju ili pronađiteu digitalnom izdanju preko web servisa novinarnica.net!

Leave a Reply