Testovi

Breda B4-C kalibar .223 Remington

846Pregleda

Najkompaktniju verziju u seriji B4, u čast slavne prošlosti jedne velike marke s AR klonom pažljive izrade, ima Lothar Walther cev s originalnim kompenzatorom trzaja retke efikasnosti. Preciznost ispod jednog moa s komercijalnim mecima ostavlja bez reči, uprkos okidanju koje nije match

Marka Breda vraća se u punom sjaju s poluautomatskim karabinom. To se nije desilo još od vremena M1 Garand, od kraja pedesetih godina 20. veka.

Na sreću, s proširenjem poslovanja grupe Maroki na civilnom tržištu Brede (danas Diana Group, koja uključuje firme angažovane u različitim sektorima sportskog i lovačkog tržišta, kao Daystate i Brocock ili Mtx Optics), mislilo se ne samo na glatku cev, koja je donela veliku slavu ovom italijanskom plemićkom simbolu, već i na mogući ulazak u sektor karabina u velikom stilu

. Jasno, oružje koje je apsolutno više u modi ovih poslednjih decenija jeste sistem AR15. Dakle, nije neuobičajeno da niz kojim je debitovala Breda bude jedna interpretacija sada već legendarne mehaničke sheme koju je Eugen Stoner doterao pedesetih godina. Interpretacija je u znaku visokog kvaliteta i traženja sopstvene dizajnerske individualnosti, kao i igre s detaljima.

Gornji i donji receiver izrađeni su kovanjem, a onda obrađeni CNC mašinama od sedam uglova poslednje generacije
Gornji i donji receiver izrađeni su kovanjem, a onda obrađeni CNC
mašinama od sedam uglova poslednje generacije

S druge strane, od početka ovog projekta, cilj firme nije bio u tome da se prepire oko 50 evra s proizvođačima koji imaju “najniže cene”, posebno na krajnjem istoku – to bi bio najjednostavniji način da se uništi utvrđena tradicija jednog imena koje u oružarskom sektoru i dalje ima bitnu težinu. Umesto toga, predložen je proizvod visoke vrednosti s dobrim izborom komponenti i kvalitetom izrade.

Da se bolje upoznamo

Seriju B4 trenutno predstavljaju tri modela: B4-C s cevi od 12’’, B4-A s cevi od 14.5’’ B4-Se s (debelom) cevi od 20’’ bull barrel. Naravno, odučili smo da isprobamo “napast” u familiji: verziju B4-C s cevi od samo 12’’ – što se cev više skraćuje, to više na videlo izlaze eventualne manjkavosti, koje se odmah pokazuju na meti, u rezultatima koji nisu u skladu s očekivanim.

Uz ove pretpostavke – nakon ispitivanja komponenti oružja, pregleda tehnologije kojom se firma poslužila da bi proizvela ono najbolje, i testiranja gađanjem – možemo samo zaključiti da je AR klon definitivno višeg kvaliteta u odnosu na prosek: lep za videti, lep za gađati, i ponuđen po ceni koja ako nije popularna, bar je u skladu s tržištem.

Srž sistema su gornji i donji deo sanduka, sastavljeni od uobičajene niže i više polovine (upper and lower receiver): obe su izrađene, a potom dovršene CNC mašinama poslednje generacije, da bi se nastavilo s anodizacijom prema vojnim specifikacijama. Podsetimo da iskivanje, u odnosu na običnu mašinsku izradu, dozvoljava veću otpornost i elastičnost jer se metalna vlakna (Ergal 7075 T6) ne seku nego kompresuju i “upravljaju”

. S operativne i mehaničke tačke gledišta, izabrano je približavanje sistemu Stoner na apsolutno pravi način: klasičan sistem pozajmice i usmeravanja gasova (bez klipa). Čak je i morfologija upper i lower receivera veoma dobra, i predviđa standardne komande za zaustavljanje zatvarača (hold open) i njegovo otpuštanje, otvor izbacivača s limenim poklopcem zaštitnog omotača ima “škljocajuće” otvaranje, a deflektor čaura je integralan i forward assist.

Oprema je, dakle, kompletna, tamo gde neki proizvođači klonova ponekad preskoče nešto da bi ponudili proizvod po skromnijoj ceni. Cev je proizvodnje Lothar Walther (evropski proizvođač match cevi – nema se šta više reći), ima prečnik usta od 18,56 mm, dovršenih korakom uvijanja cevi po vojnim specifikacijama (dakle, kompatibilna je s gomilom dodatnog aftermarket pribora dostupnog na tržištu).

Na cevi je montiran dodatni kompenzator (skrivač plamena), projektovan i izrađen u Bredi. Olučenje od šest koraka nadesno ima korak od 203 mm, a cev nije u potpunosti hromirana. Zatvarač i nosač zatvarača takođe su domaće proizvodnje, opskrbljeni fosfatizacijom prema vojnim specifikacijama…

Ostatak pročitajte u štampanom izdanju ili pronađiteu digitalnom izdanju preko web servisa novinarnica.net!

Leave a Reply