Istorija oružja i ratovanja

Flakovi i „cepač čaršava“ za crveni SS

941Pregleda

Malo je poznat podatak da su pri kraju rata, kada više nisu imali dovoljno vojnika za regrutaciju u sastav svojih elitnih SS formacija, nacisti uveli jedinicu sastavljenu od komunista i socijalista. To SS nije spaslo poraza u Drugom svetskom ratu, no, kako je do takvog razvoja stvari uopšte i došlo?

Tekst: dr Vladimir Barović

Esesovci su bili elitne vojne jedinice nacističke partije, ideološki vojnici koji su bespogovorno slušali vođu Adolfa Hitlera. Oni su bili najbolje naoružane nemačke jedinice, a pored klasične vojničke obuke imali su i časove ideološke nastave, što ih je činilo hrabrim ali fanatizovanim borcima.

Ukupni broj esesovaca do 1945. godine iznosio je 400.000 Nemaca iz Rajha, 320.000 folksdojčera, 40.000 skandinavaca i 40.000 ratnih zarobljenika, većinom iz redova raznih sovjetskih naroda (Rusi, Ukrajinci, kavkaski narodi, Kozaci), ali i iz Bosne, od kojih je formirana 13. SS divizija Handžar, i Albanaca s Kosova, koji su činili 21. SS dobrovoljačku diviziju Skenderbeg.

Borbena dejstva Dirlevangerovih zonderkomandosa u centru Varšave.
Borbena dejstva Dirlevangerovih zonderkomandosa u centru Varšave.

Karakteristika borbenih SS (Waffen SS) jedinica ogleda se u činjenici da su one predstavljale multinacionalne snage, sastavljene na uglavnom dobrovoljnoj bazi, a razlikuju se, recimo, od Legije stranaca po tome što nisu imale ekonomsku, već ideološku motivaciju. Himler je sve njih dobro naoružao i okupio oko ideje Nove Evrope, za čije preuređenje se esesovci predano bore do samog kraja rata.

Nedostatak ideološke potkovanosti pripadnici borbenog SS-a nenemačkih narodnosti lako su nadoknađivali fanatičnom borbenošću i beskompromisnim principom vernosti, koji je posebno dolazio do izražaja u nemačkim jedinicama na kraju rata. Dok se redovna vojska, Vermaht, polagano lomi (bilo je slučajeva dezerterstva i predaje), esesovci su bili dosledni fanatici, poznati po surovosti i borbi do samog kraja. U istoriji je malo poznato da su na samom kraju rata nacisti formirali posebne, kažnjeničke SS jedinice.

Malo je poznat i podatak da su pri kraju rata, kada više nisu imali dovoljno vojnika za regrutaciju u sastav svojih elitnih SS formacija, nacisti uveli jedinicu sastavljenu od komunista i socijalista. Na prvi pogled izgleda nemoguće, ali čudni su putevi ratne istorije. Ovo je priča o komunistima u SS uniformama, opremljenim za to vreme vrhunskim pešadijskim i artiljerijskim naoružanjem.

Logoraši postaju esesovci

I pored uništavanja i progona komunista i socijaldemokrata, kada je ratna sreća Nemačkoj okrenula leđa, SS se nije ustezao da formira specijalne vojne jedinice od neprijatelja Hitlerovog režima iz koncentracionih logora.

Po regrutovanju političkih zatvorenika u redove borbenog SS-a, posebno se istakao dr Oskar Dirlevanger (Dirlewanger), veteran iz Prvog svetskog rata. Još tridesetih godina, pre dolaska nacista na vlast, aktivno se uključuje u pokret koji mu je po metodama i ideologiji bio simpatičan. Dirlevanger brzo napreduje i postaje SS pukovnik, vođa jedinica Mrtvačke glave…

Ostatak pročitajte u štampanom izdanju ili pronađiteu digitalnom izdanju preko web servisa novinarnica.net!

Leave a Reply