Heckler & Koch SFP9-SF kalibar 9x21
Testovi

Heckler & Koch SFP9-SF kalibar 9×21

944Pregleda

Kompanija Heckler & Koch prvi put eksperimentiše s kućištem od polimera prateći trend poluautomatskih striker pištolja bez spoljnog oroza. Rukohvat na P 30, s novim isturenim krilcima na kućištu zatvarača, ima mogućnost prilagođavanja, a kvalitet konstrukcije i preciznost gađanja na visokom su nivou u ovoj kategoriji

Velika očekivanja među ljubiteljima pištolja izazvala je vest da će Heckler & Koch (H&K) u svoj asortiman uvrstiti modele polimerskih pištolja – poluautomatski pištolj sa sistemom bez spoljnog oroza.

Očekivanja su ispunjena već pojavom prvih primeraka Striker Fired Pistol 9 (SFP9) u kalibru .9×21 i verziji Special Forces (SF). Pištolj SFP9, koji je u SAD već komercijalizovan kao VP9, nije prvi striker (opaljuje pomoću udarača umesto čekića za udarnu iglu) H&K.

U stvari su tu već bili P7 i VP70, koji su na vreme najavili mnoga rešenja koja se i danas još kopiraju. Potkrepljeni dugogodišnjim iskustvom a u skladu sa zahtevima tržišta, kako civilnog tako i profesionalnog, sada su sve više orijentisani ka striker pištoljima, a Heckler & Koch je projektovao, testirao i komercijalizovao novu verziju – SFP9.

modelom SPF9, Heckler & Koch „izdaje“ tradiciju svojih nedavno izašlih pištolja od polimera sa spoljnim orozom (P200 i P30) u korist sve više traženog modela striker (sa skrivenim orozom)
Modelom SPF9, Heckler & Koch „izdaje“ tradiciju svojih nedavno izašlih pištolja od polimera sa spoljnim orozom (P200 i P30) u korist sve više traženog modela striker (sa skrivenim orozom)

Mehanika

Zanimljivo je primetiti da pištolj modela SFP nije konstruisan kao klasično službeno oružje s cevi od 4,5 inča (Glock 17) ili čak sa 5 inča (Beretta 92). On je srednjeg formata, između full size i compact verzije.

Cev je dugačka 4 inča (104 mm), s magacinom kapaciteta 15 metaka, i sve je skladnih dimenzija, bilo za javno bilo za skriveno nošenje. Definisan je kao format službenog pištolja. Ove dimenzije mogu da nađu pravu primenu pre svega u policiji, koja sve više traži oružje odgovarajućih dimenzija za upotrebu dok su u uniformi, ali koje rukovaocu pruža diskreciju i prilikom nošenja u civilu, bez potrebe za traženjem drugih modela, različitih od ovih službenih, što masivni pištolji kao Beretta 92-96-98, H&K USP ili Glock 17 više ne mogu da zadovolje.

Ovi prerogativi već duže vreme odvajaju liniju pištolja H&K od konkurencije. Zapravo, već početkom 2000. godine H&K preuzima primat lansiranjem modela P2000, koji upotrebljava švajcarska granična policija i druge policijske snage, a kasnije je evoluirao u P30.

Pri poređenju ovih dvaju pištolja SPF9, demonstrira skrivenu mehaniku. Jedina veza sa P30 jeste u sistemu zatvaranja, ergonomskom rukohvatu i korišćenju istog pouzdanog magacina.

Zatvaranje je determinisano na isti način, formirajući jedinstven blok dok projektil još nije izašao iz cevi, čime se osigurava besprekoran funkcionalan ciklus oružja. Ovaj sistem je usvojen i predstavlja modifikaciju klasičnog Browning sistema, koji je redizajniran u odnosu na USP, P2000 i P30. Pištolj SFP9 obrnuto je koncipiran, opremljen čeličnim blokom i učvršćen na polimerski ram, čime zadržava obarač i delove mehanizma povezane s njim.

Cev je duga 104 mm, a usta cevi imaju besprekornu završnu obradu, koja čaure izbacuje s veoma malo dima. Cevi urađene u kalibru .9×21 garantuju korektno i dobro centrirano ležište metka u odnosu na osu cevi.

Čak je i magacin isti kao onaj koji se koristi na P30, specijalno napravljen za .9×21, gde manji konus čaure zahteva manji pritisak opruge, koja je odgovarajuće kalibrisana. Magacin je smešten unutar drške, s komandnom polugom blizu zaštitnika obarača, i može se upotrebiti s obe ruke podjednako. Za ovu komandu može se koristiti bilo palac bilo kažiprst jače ruke.

Sistem internih poluga blokira mogućnost rastavljanja oružja dvoručnom hold-open polugom kad punjač nije blokiran i kad je oružje bez magacina. Samo u ovom slučaju biće moguće rastavljanje oružja, bilo radi rutinskog održavanja bilo da bi se pristupilo aktiviranju. Čak i u ovim detaljima shvatamo da je H&K uvek na umu imao sigurnost onoga ko rukuje oružjem, što se vidi po kvalitetu dizajna i konstrukcije.

Ovaj kvalitet primećuje se pre svega u unutrašnjosti oružja, gde serija poluga i mehanizama napravljenih od kvalitetnog čelika čini mehanizam za okidanje ekstremno sigurnim i projektno veoma interesantnim

. Obarač na SPF9 ima jednostruku akciju: za vreme punjenja metka u cev donji deo drške udarne igle kači se za zub okidača, koji ga drži velikom čvrstinom. Stanje udarne igle i, u isto vreme, samog oružja može se oceniti po malom crvenom dugmetu koje je dobro vidljivo kad je udarna igla spremna za okidanje. Single action znači da je okidač ekstremno zaštićen i siguran od mogućeg slučajnog ok…

Ostatak pročitajte u štampanom izdanju ili pronađiteu digitalnom izdanju preko web servisa novinarnica.net!

Leave a Reply