Lov

Lov na jelene u Nemačkoj

425Pregleda

Prelepi rezervat Gringsmil u Nemačkoj najpoznatiji je po crvenim jelenima, koje uzgaja njihov „guru“ – Hans Joakim Duderšted. Upravo je on bio mesto tradicionalnog lova za partnere kompanije Zeiss, čemu smo i mi prisustvovali kako bismo na terenu isprobali novu liniju optike…

Počeću od srećnog kraja… Drugi je dan lova, oko 10.30 sati, a moj vodič Klaudio i ja nalazimo se na položajima u čeki. Čujemo neki šum s desne strane. Okrenem se da vidim šta je u pitanju – i primetim mladu košutu kako se penje ka našem brežuljku, uz utabanu stazu kojom su prethodno prošle druge dve ženke, da bi dospele u zonu zabranjenog lova, van rezervatskog terena. Odmah iza mlade košute nailaze dva rogata mužjaka, kao da se rugaju dvojici lovaca…

Lov u Nemačkoj

Mladu košutu gone kerovi, navodeći je pravo k nama. Uzeo sam dvogled V8 i podesio ga na najmanje uvećanje (1,8). Video sam da je već isplazila jezik od umora. Ne čekam ni trenutka – u mislima računam da je na nekih 30 metara od mene, uzimajući u obzir i minimalnu razliku (40 mm) u odnosu na 100-metarsku podešenost nišana karabina Sauer 404.

PROČITAJTE I… KORIŠĆENJE PASA U LOVU

Primećujem da je zakoračila na graničnu stazu rezervata – i pucam. Gledam je kroz dvogled – istrpela je hitac. Zatim opaljujem još jednom kroz stabla: drugi je možda neće pogoditi, ali treći sigurno hoće. Znam da je primila fatalan hitac, jer primećujem krv na dlaci u predelu pluća. Pada na licu mesta, ne mičući se. Pošto su je gonili psi, adrenalin joj je verovatno dao snagu da pretrči još nekoliko metara, koji bi se lako mogli pretvoriti u stotinak, što bi joj dalo priliku da se sakrije u gustiš, odakle bi je zatim bilo teško izvući. Ja nikad ne želim da rizikujem i izgubim životinju.

Moj vodič Klaudio posmatra oborenu košutu kroz dvogled i komentariše kako bi to mogao biti i mužjak, jer mu se čini da primećuje naznake rogova na glavi. Prema gvozdenim pravilima nemačkog lova, ne smemo napustiti čeku da bismo to odmah proverili.

Poslednja hajka

Hajka je zvanično počela u 10.30, a bilo je predviđeno da traje tri sata. Ali tek što smo se bili smestili na položaje, ugledali smo omanje stado muflona kako pristiže iz suprotnog pravca, nameravajući da se zaputi onom istom utabanom stazom od malopre i da se spusti niz brežuljak. Kako je stado bilo kompaktno, teško nam je bilo da odaberemo nekog malog, zaista malog – a da pritom ne rizikujemo da pogodimo odraslu životinju, što nije dozvoljeno kad je reč o mužjacima.

PROČITAJTE I… DILEME U LOVU NA TETREBA

U 13.30 otklonili smo sumnju: u pitanju je bila ženka, oborena s dva smrtonosna hica u vitalnoj zoni, najverovatnije prvim i trećim. Linija municije Hit proizvođača RWS obavila je zadatak bez dodatnog oštećivanja mesa. Odvukli smo je na stazu, odakle je pokupljena u roku od dvadeset minuta. Na kolicima su već ležale jedna košuta i jedna ženka muflona, obe mlade. U pitanju je selektivni lov. Vlasnik rezervata Gringsmila – Hans Joakim Duderšted, wildmeister i lovac od sedamdesetak godina – u Nemačkoj je najpoznatiji po uzgoju crvenih jelena.

Mnogo je više vremena trebalo da nas „pokupi“ pratilac koji govori engleski i kog su zadužili da nam pomaže u ovom lovu. Vraćajući se lendroverom, u dva navrata nakratko smo se zaustavili da pomognemo u transportu ostalih lovina. U lovački dom stigli smo oko 14.30. Tamo je nekih desetak osoba već vadilo iznutrice i vagalo životinje. Kolega novinar iz Slovenije, kako nam je već bio javio SMS porukom, iz blizine je upucao lisicu karabinom Winchester 70 .308.

Zeiss okupljanje

Za samo nekoliko sati, u prostoru predviđenom za izlaganje poslednjih ulovljenih životinja već se našlo 40 glava (dvanaest jelenskih – tri mužjaka, dve odrasle ženke i mladi; deset veparskih; pet muflonskih; sedam srndaćkih – i ženke i mladi; šest lisičjih). Prvog dana u istom prostoru bile su četrdeset i dve životinje, među njima najviše veprova svih veličina (37), zatim četiri srndaća i jedna lisica, upucani sa stotinak hitaca.

PROČITAJTE I… PRECIZAN HITAC IMA ETIKU I NEMA CENU

Grupu od pedesetak lovaca čine komercijalni partneri Zeissa iz celog sveta, kao i neki od glavnih ljudi ove kompanije iz Veclara, nemačkog grada optike: Tim Kastanj, potpredsednik zadužen za prodaju; Gerold Dobler, direktor proizvodnje; Štefan Bihring, direktor prodaje; Dimitri Vegel, šef prodaje za istočnu Evropu; Aleksandar Prel, šef prodaje za zapadnu Evropu; Klaus Felgenhauer, šef marketinga; Volker Klaudi s njihove trening akadamije… Tu je bio i Silke Nenhaus, pomoćnik u prodaji i marketingu, koji je i organizovao okupljanje, te nas na simpatičan način sve „postrojio“, s tipičnom nemačkom preciznošću.

Naziv okupljanja zapravo je „Događaj za partnere Zeissa“, a obuhvata tradicionalni lov kojim kompanija svake godine zahvaljuje svojim komercijalnim partnerima na saradnji. Posle dana u Veclaru, provedenog u obilasku pogona i predstavljanju noviteta, a zatim i u njihovom isprobavanju na obližnjem poligonu, odlazi se u dvodnevni lov. Na poligonu sam imao priliku da isprobam novitet nemačke kompanije: model Victory V8 1,1 – 8 x 30, ali i optički nišan V8 4,8 –35 x 60, te Conquest D1 3 – 12 x 50 sa šinom i kompaktni dvogled Terra Ed 8 x 25 i 10 x 25.

Tekst: Masimo Valini

Ostatak pročitajte u štampanom izdanju ili pronađite u digitalnom izdanju preko web servisa novinarnica.net!

 

Leave a Reply