Istorija oružja i ratovanja

Mač kralja Vitorija Emanuela

520Pregleda

Tekst Branko Bogdanović, foto: Aleksej Klišin

U italijanskoj aukcijskoj kući ”Černi” lane je prodat interesantan eksponat – mač koji je pripadao italijanskom kralju Vitoriju Emanuelu III (1869– 1947), poznatom i po tome što se 24. oktobra 1896. oženio ćerkom crnogorskog kneza Nikole Petrovića Njegoša, prelepom princezom Jelenom.

U suštini, radilo se o italijanskom oficirskom artiljerijskom palašu M1871/1888, dužine 975 mm, koji je umesto drške imao konstrukciju za prihvat pištolja. Korpa balčaka bila je ukrašena grbom dinastije Savoja sa znakom ordena Blagovesti, ukrštenim topovskim cevima (oznaka artiljerije) i floralnim motivima.

Kraljev palaš je kombinovan sa pištoljem 7,65 × 17 mm sistema Brauning – FN M1900. Da je komplet originalan, potvrđuje činjenica da je Brauning fabrički prilagođen nosačima na balčaku palaša te da se samo on može montirati u njih

Na sečivu se nalazila posveta: ”Ovidio Leonori svom kralju”, ”Njegovom veličanstvu Vitoriju Emanuelu III”, sa naknadno urezanim mestom i datumom – ”Torino, 11. novembar 1917. g.” Ovo ukazuje da je kombinovano oružje proizvedeno znatno ranije a da je datum urezan u vreme kada je Ovidio bio u prilici da ”svom kralju” uruči poklon. Verovatno je to bila proslava 48. kraljevog rođendana, 11. novembra 1917.

No, daleko je zanimljiviji darodavac. Ovidio Leonori je, naime, bio industrijalac i inovator iz Torina, koji se posvetio pronalaženju ekonomičnog goriva za motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

On je 20. jula 1914. dobio italijanski patent za ”gorivo za motore sa unutrašnjim sagorevanjem i proces njegove proizvodnje (na bazi alkohola)”. U suštini, radilo se o proizvodnji etanola (etil-alkohola), što ukazuje da je Leonori bio ispred svog vremena – pitanje etanola, kao goriva budućnosti, tek ovih godina ponovo je aktuelizovano.

Postavlja se pitanje kakva veza je postojala između pronalazača goriva i italijanskog kralja? Vitorio Emanuele bio je jedan od osnivača, mecena i vatreni pristalica ”Međunarodnog instituta za poljoprivredu”, iz koga će kasnije nastati čuvena organizacija UN (Food and Agriculture Organization of the United Nations – FAO). U torinskoj Akademiji za poljoprivredu, gde se nalazilo sedište Instituta, Ovidio je radio na dobijanju etanola iz poljoprivrednog otpada, koji bi se potom koristio za pokretanje poljoprivrednih mašina.

Tako je nastala saradnja sa kraljem, koja je rezultirala ekstravagantnim rođendanskim poklonom. Zauzvrat, Vitorio Emanuele je 17. juna 1926. izdejstvovao dekret prema kome je državna ”Italijansko-britanska banka” iz Milana finansirala dalje radove Ovidija Leonora. .

Ostatak pročitajte u štampanom izdanju ili pronađiteu digitalnom izdanju preko web servisa novinarnica.net!

Leave a Reply