Lov

Patke sa crvenom tačkom

414Pregleda

Testiramo prototip nišana S-1 kompanije Aimpoint, namenjenog za puške sa glatkim i kombinovanim cevima. Nalazimo se u Švedskoj, u lovištu pod imenom Mamima Jakt, gde nam instruktor pokazuje sve prednosti ovog nišana sa crvenom tačkom…

 

Naš put u Švedsku predviđao je posetu mestu Peltor, na samom jugu zemlje, kako bismo prisustvovali prezentaciji novih elektronskih slušalica za zaštitu ušiju ProTac (test ste mogli da pročitate u prethodnom broju magazina Metak). Zatim je usledio jedan trening na lovačkom poligonu sa diskovima koji simuliraju pačji let – dakle, jedan dan lova na patke, kako bismo testirali prototip model Micro S-1. Ovaj kolimatorski nišan sa crvenom tačkom poznate švedske kompanije Aimpoint iz Malmea, za puške bokerice sa glatkim i kombinovani cevima, montira se na rebrastu šinu jako nisko u odnosu na nišansku liniju.

PROČITAJTE I… Lov na škotske jelene

Aimpoint je u velikom porastu

Sistem Aimpoint nišana s crvenom tačkom sa duplom refleksijom napunio je 43 godine. Kompanija je i dalje ponosno i čvrsto u rukama porodice Sandberg, radi sa visokom tehnologijom, a u poslednje tri godine radna snaga porasla joj je sa 150 na 220 osoba, koje rade u tri smene. Ovaj porast proizvodnje kolimatorskih nišana naročito je došao da izražaja zbog potreba američke vojske, ali i sistema za kontrolisanje vatre za velike kalibre – na primer, automatskog bacača granata od 40 mm. Kompanija ima dva sedišta u Švedskoj i dva specijalistička centra u Sjedinjenim Američkim Državama, a postoji i jedan veliki poligon za pucanje u pokretu. Proizvodi namenjeni lovu – Micro H-1 i Micro H-2 – ipak su najzastupljeniji, a posebno generacija H-2 sa 12 nivoa podešavanja intenziteta crvene svetlosti. Prototip S-1 usko je povezan sa modelom H-2, a namenjen je za rebrastu šinu pušaka sa glatkim cevima, bokericama ili pušaka sa kombinovanim cevima.

Svestrani prototip

Odličan i pouzdan sistem za montažu na oružje i te kako doprinosi udobnosti ove optike. Sa četiri adaptera od polimera koji su ojačani ugljenikovim vlaknima, ona se perfektno pridržava za rebraste šine pušaka Browning ili Beretta, koje su različito konstruisane.
Baš zahvaljujući korišćenom materijalu, montaža ne oštećuje rebrastu šinu ni u jednom slučaju. S-1 je težak otprilike 87 g, dot je veličine od 6 moa, 18 mm je širina objektiva sočiva, tek 14 mm od ose rebraste šine, a ima i antirefleks tretman. Aimpoint nišani nemaju problema sa paralaksom i pozicioniranjem oka na sočivo optike – bitno je samo pozicionirati crvenu tačku na metu i pucati, sa apsolutnom sigurnošću u rezultat.

Dakle, testiramo prve prototipe sa maksimalnom radoznalošću. Nalazimo se u mestu Boda, u rezervatu od skoro 800 hektara, u lovnom kampu Mamima Jakt, koji se nalazi između mesta Söderköping i Linköping, u jugoistočnom delu skandinavskog poluostrva, otprilike 249 kilometara od Stokholma. Inače, baš ovde se obučavaju haskiji za lov na divlju svinju i na to kako da isteraju divljač i dozovu lovca. Lekciju o pucanju koja nam je pokazana prvog dana priredio nam je Džajls Kali, veoma simpatičan i izuzetno stručan instruktor za pucanje u diskove, kako bi nam pomogao oko treninga za Aimpoint nišan. Džajls je predavao u Londonu, da bi se zatim preselio u Švedsku i zaposlio u školi pucanja Susegården (www.susegarden.se) u mestu Getinge.

Beretta oružje

Naoružanje koje nam je bilo dostupno kompletno je iz fabrike Beretta: tu su modeli 690, 692, DT11. Ja sam izabrao Berettu 686 Silver Pigeon zato što je najoptimalnija za mene, iako je malo dugačka. LS-1 je pozicioniran na otprilike polovinu cevi.

PROČITAJTE I… Dileme u lovu na tetreba

Prvo smo se okušali sa lakim diskovima, koji su prilično spori blizu zemlje. Zatim smo prešli na kompliovanije, koji izleću visoko sa leve i desne strane. Instruktor je pokušao da nam objasni ono što je bitno – pokret mora biti tečan, gladak, bez naglih trzaja; uvek treba pratiti disk i unapred odrediti neki lični orijentir. Što je brzina diska veća, to je teže pogoditi ga, zato što se povećava rastojanje koje je van prečnika nišana S-1. Instruktor nam kaže: „more blue“, misleći na pravac orijentira pre pucanja u disk. Na trećoj lokaciji skoro svi uspevamo da ostvarimo dobre grupe pogodaka, a bili su najbolji kada smo kasnije pucali sa najvišeg tornja (od otprilike 30 m), gde je simuliran let vodenih ptica kao što su patke, koje su nas čekale sledećeg dana. Orijentir je sada još veći: otprilike tri metra, definitivno izvan najšireg vidnog polja Aimpoint nišana.

S-1 se pokazao kao jako koristan za određivanje putanje i praćenje diskova. Bitna stvar za ovakvu vrstu pucanja jeste to što instruktor Džajls nišani sa oba oka otvorena, telom i puškom okrenutim prema meti, sa cevi koja uvek prati putanju.

Tekst i foto: Masimo Valini

Ostatak pročitajte u štampanom izdanju ili pronađite u digitalnom izdanju preko web servisa novinarnica.net!

Leave a Reply