PItanja čitalaca

Pištolj ili revolver?

437Pregleda

Nedavno sam se i sam odlučio za nabavku oružja, ali imam jednu nedoumicu. Kako da napravim pravi izbor – da li da nabavim pištolj ili revolver? Srđan, Niš

Ovo pitanje često se javlja kod većine onih koji žele da nabave oružje, a odgovor nije nimalo jednostavan. Kao prvo, nameću se neka potpitanja, kao što su potrebe, želje, ukusi, pa i materijalne mogućnosti. Naravno, tu je i problem s raspoloživosti određene vrste i modela željenog oružja. Pištolji i revolveri su sami po sebi konstrukcijski različiti i imaju svoje prednosti i mane.

PROČITAJTE I… Pravilno povlačenje navlake

Revolvere mnogi smatraju pouzdanijim oružjem s obzirom na to da su jednostavnije konstrukcije i da je u slučaju zastoja dovoljno ponovo pritisnuti obarač, čime će se doboš okrenuti u položaj za opaljenje sledećeg metka i revolver će opaliti… S druge strane, kapacitet okvira kod pištolja je veći, pa samim tim imaju veću vatrenu moć, tako da možemo ispaliti veći broj metaka bez naknadnog punjenja… Ovo je samo jedan primer, a ima ih još dosta koji idu u prilog jednoj ili drugoj vrsti oružja. U svakom slučaju, treba se vratiti na naša potpitanja – odgovori, potrebe, želje, ukusi, materijalne mogućnosti… i odgovor ćete naći sami! (Zoran Kuzmanov, oficir policije, instruktor vatrene obuke i sudija Streljačkog saveza Srbije)

PIŠITE NAM I VI!

Ostatak pročitajte u štampanom izdanju ili pronađite u digitalnom izdanju preko web servisa novinarnica.net!

Leave a Reply