Lov

Škotski jeleni

428Pregleda

Lov na škotskom poluostrvu Ardnamurchan jedinstveno je iskustvo. Predeo je praktično nenaseljen, divalj i potpuno otvoren. Idealan za avanturu i testiranje novih optičkih instrumenata koji su upravo stigli iz kompanije Sig Sauer…

Elektrooptika Sig Sauer najnovija je marka koju, kao i njihove pištolje, u Italiji distribuira Bignami, a koja podrazumeva kompletan spektar vojne i civilne optike za sve ukuse. Štefan Štosir je Austrijanac koji je 11 godina proveo u kompaniji Leupold, a nedavno je prešao u Elektrooptiku Sig Sauer, ostajući na poziciji glavnog i odgovornog komercijaliste za Evropu, Afriku i Rusiju. Najznačajniji projekat ove kompanije za poluautomatske i jurišne puške, sa sedištem i postrojenjem u Nju Hempširu (u Egzeteru i Njuingtonu, SAD), jeste maksimalno proširivanje spektra proizvoda u skladu sa strateškim planom koji je razvila holding grupa L&O, odnosno njen predsednik Ron Koen i njegovi zaposleni. Ova grupa takođe je i vlasnica brendova Blaser, Mauser, Sauer, Rigby i Minox.

Osim elektrooptike, Sig Sauer proizvodi i prigušivače, municiju, a osnovali su i akademiju za gađanje. U potrazi za konstantnom integracijom između različitih proizvoda, maksimalnu pažnju poklanjaju tehnološkim inovacijama, kao i vojnom i policijskom sektoru.

Optika

Nova Sig Sauer optika najsvetliji je primer strategije: u kombinaciji sa marketingom i komercijalom, tim za istraživanje i razvoj postavio je širok spektar proizvoda koji su po svemu originalni i koji pribegavaju širokoj upotrebi elektronike sa stabilizatorima slike, daljinomerima i digitalnim inklinometrima, te sistemima za automatsko paljenje i minimalizovanje trzaja, kao i superiornoj optici koja se nalazi u samom vrhu asferičnih HDX sočiva. Reč je o sočivima visoke definicije i maksimalnog prenosa svetlosti, sa antireflektujućim zaštitnim slojevima Spectracoat i Oleophobic Lens Shield, o mrežicama u drugom fokalnom planu sa optičkim osvetljenjem centralne tačke svetlošću infracrvenog intenziteta, sve do one namenjene dnevnom svetlu, kao i o turetima koji mogu biti personalizovani ili ne.
Zapravo je onako kako je rezimirao Bred Brumfild koji je, pored toga što je tehničar za optiku i menadžer naprednih programa Elektrooptike Sig Sauer u Portlandu (Oregon), i lovac, kao i lovac na divljač sa lukom i strelom.

Blago Škotske

Isprobavanje svih ovih sjajnih stvari održaće se na poluostrvu-rtu Ardnamurchan, na severozapadu Škotske, iznad ostrva Mal. Potrebno nam je dobrih pet sati automobilom da bismo od Edinburga stigli do lokacije u brdima, uključujući i kratak prelazak trajektom od Fort Vilijama do Strontiana, ali vredelo je truda. To je jedan slabo naseljen deo Škotske sa malo drveća, jednim pabom, nekoliko prodavnica i velikim kućama koje se uglavnom izdaju lovcima ili porodicama koje tu dođu tokom leta. Na vulkanskom području od oko 88.000 hektara zimi živi oko 300 ljudi, od kojih se mnogi bave nekretninama, kao i šumarstvom i faunom – srnama, srndaćima, jelenima i šljukama, ali i ovcama i škotskim govedima sa velikim, tipično škotskim rogovima.

PROČITAJTE I… Lov na jelene u Nemačkoj

Osim Štosira i Brumfilda, tu su i Kan Kadiogulari zadužen za internacionalni marketing u Optici Sig Sauer, zatim engleski distributer Kan Jarmos iz kompanije Highland Outdoors (www.higlandoutdoors.co.uk), kao i Štosirova supruga Karin, koja se bavi administracijom a i sjajno se bavi kuvanjem za nas jedanaestoro. Tu je još pet mojih kolega-novinara iz celog sveta: Južnoafrikanac Andre Van Dajk iz časopisa „Wildland“, Francuz Loren Badu iz časopisa „Connaissance de la Chasse“, Nemac Roland Zetler iz magazina „Wild und Hund“, Austrijanac Martin Grasberg iz časopisa „Weidwerk“, i Španac Eduardo Pompa iz magazina „Jara y Sedal“.

Lov u Ardnamurchanu

Tim od četiri lokalna vodiča iz agencije za lov West Highland Hunting pod komandom je Nialla Rowantreeja koji svakom paru lovaca dodeljuje po jednog vodiča. Drugi pravi profesionalac jeste Stiven, dok je Alister jedna vrsta frilensera, a Stjuart je veoma mlad i još uvek pohađa školu lova na severu Škotske.

Za karabin biram optiku Sig Sauer Whiskey 3 4-12×50 sa mrežicom QuadPlex na drugom fokalnom planu bez svetlosne tačke, postavljenu na pušku Howa 1500 Alpine sa laganom cevi od 2’’ (508 mm), kalibra .308 Winchester, i municijom Hornady Superformance sa kuglicom SST od 165 zrna. Prigušivač Max8 kompanije Nielsen Sonic odličan je izbor za očuvanje sluha lovca i njegovog pratioca, kao i za izbegavanje uznemiravanja životinja i drugih korisnika teritorije.

PROČITAJTE I… Korišćenje pasa u lovu

I Sig Sauer proizvodi prigušivače. Kiša je prvog dana prestala tek kada se već bilo smračilo i kada smo se vraćali ka kancelariji naselja Ardnamurchan Estates u Kilchoanu, koje je predstavljalo mesto susreta za sve na ostrvu. Naš vodič Stiven jurio je uličicama malo širim od njegovog crvenog lendrovera sa kratkim međuosovinskim rastojanjem. Ima tu mnogo mesta gde treba propustiti retka vozila koja, uistinu, idu u drugom smeru, ali uočavamo njegovu veliku sposobnost snalaženja koju je stekao navikom da tuda vozi. Iz sedam godina ovdašnje prakse i još osam u drugom području, kao i zbog specifične škole koju je pohađao, proizlazi njegova sposobnost vodiča i poznavaoca navika jelena. „Znam gde im je kuća“, priča Lorenu i meni, zbog toga što i on stanuje baš u centru zone od devet hektara gde je ove godine prebrojao 480 jelena i tu stao zbog umora jer ih, bez sumnje, ima mnogo više. Od početka godine do danas, na kraju novembra, klijenti su odstrelili barem 35.

Prethodne zime bile su hladne, kišne i snežne, a životinje su propatile zbog toga: bile su desetkovane, pa su lovočuvari morali da pojačaju njihovu ishranu stočnom i drugom hranom. Dok idemo u potragu za ženkama i mladuncima priča nam toliko stvari, a ne razumem najbolje baš sve. Recept je sledeći: u brojnim grupama – dakle, brojnijim od deset osoba – prvo se puca u mladunče, a potom u ženku. Kada se naiđe na samu ženku sa mladunčetom, prvo se puca u ženku, a potom u mladunče, koje se verovatno neće udaljiti od nje.

Tekst: Masimo Valini

 

Ostatak pročitajte u štampanom izdanju ili pronađite u digitalnom izdanju preko web servisa novinarnica.net!

Leave a Reply