PItanja čitalaca

Šta nakon isteka roka trajanja lovačkih patrona

2.21KPregleda

Poštovana redakcijo,
Interesuje me koliki je rok trajanja lovačkih patrona pri pravilnom skladištenju i šta se dešava pri opaljenju kada taj rok istekne? Da li dolazi do slabijeg dejstva na cilju ili, pak, do nekontrolisane eksplozije usled hemijskih promena na barutu?
Pozdrav,
Radoslav

Odgovor

Dragi Radoslave, rok trajanja lovačkih patrona zavisi najviše od načina čuvanja (skladištenja), a pravilno je čuvanje na suvom mestu. Naravno, veoma je važna i vrsta baruta kojim su patrone punjene. Ako je u pitanju crni barut, rok trajanja je do 20 godina, a posle toga barut gubi svoja prvobitna svojstva. Ako je bezdimni barut (nitrocelulozni), koji takođe dimi ali znatno manje od crnog, lovačke patrone mogu biti upotrebljive do 50 godina, pa i više.

Patrone koje se ispaljuju posle navedenih rokova, usled degradacije barutnog punjenja, imaju slabije dejstvo na cilju, a često sačma i ne dosegne do cilja, već se samo “skotrlja” i padne na par metara od cevi. Ukoliko prilikom ispaljivanja čujete čudan zvuk (šištanje ili slično), zbog mera bezbednosti, pušku najpre ostavite nekoliko minuta kako bi se potpuno ohladila, pre nego što izvadite metak i vidite u čemu je problem. U svakom slučaju, ne preporučujemo upotrebu lovačkih patrona za koje ne znamo koliko su stare i kako su čuvane.

(Duško Ilić, generalni sekretar NAOS-a)

Leave a Reply