Istorija oružja i ratovanja

StG 44 u rukama opozicione Sirijske slobodne armije

600Pregleda

Sirijski sukob je karakterističan po velikom broju zaraćenih frakcija koje imaju različite vrste zapadnog i ruskog oružja, ali je više nego zanimljiv podatak da opoziciona antiasadovska Slobodna sirijska armija (FSA) u oružanim borbamama koristi nemačku jurišnu pušku StG 44.

U stručnoj a zatim i široj javnosti pojavio se podatak da su specijalne službe Sjedinjenih Država u vreme Obaminog mandata (a u sklopu podrške antirežimskim snagama u Siriji) isporučile oružje za koje bi mnogi rekli da se pre može naći u muzeju nego na liniji fronta. Po raspoloživim podacima, Amerikanci su antiasadovskoj Slobodnoj sirijskoj armiji (FSA) poslali 5.000 komada jurišne puške StG 44, koja, iako je davno napravljena, i te kako može da se uspešno koristi u sukobima 21. veka (pokazala su iskustva sa ratišta). Sirijska opozicija koja se bori protiv regularne armije sirijskog predsednika Bašara al Asada konstantno ima problema sa naoružanjem ali i snabdevanjem, tako da je ova isporuka značajna pomoć – posebno jer je ta jurišna puška rađena u kalibru koji ispunjava sve zahteve modernog ratišta i borbenih operacija u urbanim uslovima. Konfiguracija terena i borbeni uslovi u sirijskom sukobu od pešadijskih jedinica zahtevaju veliku vatrenu moć, oružje koje se zbog peska ne zaglavljuje i ne traži pedantno održavanje, kao i izdržljivost u uslovima rata u urbanim zonama – što su sve karakteristike koje StG 44 poseduje.

PROČITAJTE I… Sedmi krug pakla: Rat u Siriji

Ta jurišna puška nije komplikovana za rukovanje, održavanje i otklanjanje manjih kvarova, što je veoma važno kada nemate kvalitetno obučene vojnike, već na brzinu (često i na silu) sakupljene lokalne momke (trenutno, slučaj sa većinom vojnih i paravojnih frakcija i formacija u Siriji). I to je verovatno, pored cene i raspoloživih rezervi municije, bio jedan od motiva zapadnih vojnih autoriteta, kada su odlučili da StG 44 bude deo kontigenta vojne pomoći za Slobodnu sirijsku armiju, kao vojni faktor u sirijskom konfliktu.


Ali krenimo redom, jer puška koja je u rukama sirijske opozicije ima priču dostojnu bilo koje druge oružarske legende. Naime, u čuvenoj operaciji Desant na Drvar ostao je zabeležen jedan zanimljiv detalj. Nemački padobranci imali su ogromnu vatrenu moć i lako su neutralisali borce Pratećeg bataljona Vrhovnog štaba i polaznike Oficirske škole, koji su pružali otpor nakon desanta. U rukama SS padobranaca bilo je novo oružje, čuveni šturmgever StG 44, prva jurišna puška na svetu; da je ranije ušla u masovnu upotrebu, mogla je čak i da preokrene tok rata, smatraju oružarski autoriteti.

Vatrena moć kao imperativ
Na istočnom bojištu, trupe Vermahta su nakon munjevitih pobeda tokom 1941. počele da primaju uzvratne udarce Crvene armije, koja se pokazala kao žilav i uporan protivnik. Osnovno oružje nemačke pešadije bila je klasična vojnička obrtnočepna puška sistema Mauzer K 98 standardnog kalibra 7,92×57 mm. Tom konzervativnom pristupu u upotrebi pešadijskog oružja u znatnoj meri doprineo je sam Hitler, koji je kao vojnik Prvog svetskog rata uporno tvrdio da masovna upotreba automatskog oružja među trupama na bojištu širi kukavičluk, doprinosi trošenju municije, smanjuje preciznost u gađanju i generalno slabi otpornu snagu jedinica.

Nasuprot Hitlerovim teorijama, došla je surova ratna realnost koja je pokazala da su sovjetske snage, nakon početnog šoka, uspešno reorganizovale jedinice koje su bile naoružane poluatomatskim puškama SVT 40. Ono što je bilo posebno zanimljivo jeste činjenica da nakon strašnog iskustva u Zimskom ratu sa Finskom, Sovjeti uviđaju značaj i ulogu automata na bojištu i masovno proizvode PPŠ 41, popularni špagin, kojim naoružavaju čitave jedinice. Sovjeti formiraju bataljone automatičara koji imaju ogromnu vatrenu moć na kraćim odstojanjima, što se pokazalo odličnim taktičkim rešenjem u uslovima borbe u naseljenim mestima i na operativnim pravcima proboja (čišćenje rovova, udar na kraća odstojanja, izviđačke akcije i sl.).

Piše: Vlada Barović

Ostatak pročitajte u štampanom izdanju ili pronađite u digitalnom izdanju preko web servisa novinarnica.net!

Leave a Reply