Vojno naoružanje

Victrix Gladius kalibar .308 Winchester

Kratki mač koji udara daleko

Kome je namenjena Pripadnicima policijskih snaga, za sportsko korišćenje i svakome ko želi proizvod vrhunske klaseKome je namenjena Pripadnicima policijskih snaga, za sportsko korišćenje i svakome ko želi proizvod vrhunske klase
835Pregleda

Ovaj inovativni karabin “urban sniper” veoma je kompaktan zahvaljujući cevi od samo 15 inča, ali i pored toga zna da realizuje neverovatne grupe pogodaka na daljinama preko 300 metara, i sve to zahvaljujući novim tehničkim rešenjima i kvalitetu konstrukcije

Tekst: Roberto Vekoli, foto: Đilberto Červelati

Petak 13, ne baš idealan dan za testiranje novog oružja, pre svega ako znamo da je na ispitu i apsolutna novost na tržištu, koju isprobavamo samo za čitaoce “Oružja i municije”. Projektanti ovog malog i “zločestog” bolt-action karabina dogovorili su se da na test pošalju poslednju pridošlicu iz kuće “Victrix Armaments”.

Victrix Gladius namenjen je za taktičko-operativnu upotrebu u urbanom ambijentu i obuhvata već isprobana rešenja, ali uz mnoge inovacije, pokazujući pritom apsolutno perfektan standard obrade, s minimalnim konstruktivnim tolerancijama koje daju garanciju vrhunske preciznosti.

Objekat testa je model karabina Gladius, novi bolt-action veoma smanjenih dimenzija u kalibru .308 Winchester koji proizlazi iz linije Minerva Tactical, a cev mu je duga 15” (380 mm). Kundak je preklopiv s mogućnošću regulacije, a ima i sada prvi put viđenu ručku za transport, pozicioniranu s donje strane potkundaka ispred magacina.

Izuzetno kratak, agresivan,
tehnološki razvijen i precizan,
karabin Victrix Armaments Gladius
u kalibru .308 Winchester, s cevi
od samo 15 inča

Oružje s preklopljenim kundakom ima težište tačno na toj ručki, što je veoma važno za prijatno i lako nošenje, čak i s taktičkim remenicima povezanim samo na jednoj tački. Na ovaj način dobija se maksimalna sloboda kretanja prilikom premeštanja, čak i na uskim mestima.

Cev i mehanizam

“Victrix Armaments” za sve komponente koristi isključivo tvrdi nerđajući čelik tip 630, koji se izrađuje posredstvom veoma strogih procedura s automatskim odvajanjem opiljaka, što je praćeno elektroerozijom i brušenjem. Apsolutna novost je konstrukcija zatvarača s tri prednja ključa, potpuno različita od generalnog rešenja konkurencije.

Čelo zatvarača urađeno je s dubokim udubljenjem da primi osnovu čaure, ejektor je klin s oprugom, a izvlakač tip Sako. Ručica zatvarača je integrisana (bez varenja), od ergala, sa završnom obradom u PVD-u, što je tretman nitridom hroma i niobijuma koji garantuje maksimalno tečno funkcionisanje i izdržljivost. S gornje strane nalazi se Picatinny šina. Što se tiče cevi, fabrika iz Bergama odlučila se za američki Benchmark od nerđajućeg čelika 416R s antirefleksnom završnom obradom.

Duga je samo 15” (381 mm) i kompletno plivajuća, konusnog profila s dijametrom na ustima cevi od 22 mm, kompletirana sofisticiranim sistemom učvršćivanja, patent Victrix, koji primetno ublažuje trzaj oružja

. Bez obzira na lakoću i male dimenzije, puška deluje poslušno i prilikom ponavljanja hitaca. Pored toga, sa spoljne strane ima mogućnost pričvršćenja prigušivača zvuka…

Ostatak pročitajte u štampanom izdanju ili pronađiteu digitalnom izdanju preko web servisa novinarnica.net!

Leave a Reply